tort de ciocolata cu crema de branza


Tort de ciocolata cu crema de branza



Cand am vazut reteta acestui tort pe un blog ffff interesant, am zis ca tre sa incerc si eu. Pur si simplu m-a atras simplitatea acestei retete si cum mereu tind sa cred ca lucrurile simple sunt cele care fac totul sa arate mult mai frumos...sa-i dam batai sa pregatim minunea!
Acest tort sigur incanta privirile, asa cum Andie incanta absolut pe toti cu blogul, cuvintele si preparatele ei.
Ii transmit un foarte mare MULTUMESC!
:)


Am ales sa schimb un pic siropul si un ingredient din crema. Ingredientele folosite sunt:

Blat:
  • 4 oua
  • 70 g zahar alb
  • 50 g zahar brun
  • 90 g faina
  • 30 g cacao
  • 2 linguri ulei
  • 1 varf bicarbonat
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura apa de trandafiri (optional)

Crema:
  • 500 g mascarpone
  • 250 g ricotta
  • 2-3 linguri miere (dupa preferinte)
  • vanilie (extract/pastaie)
  • 1 mana de afine

Sirop:
  • 75 g zahar brun
  • 2 linguri apa
  • 150 ml suc proaspat de portocala (1 portocala medie stoarsa)
  • 2 linguri amaretto (rom etc.)



Cum procedam?



De preferat este sa pregatim blatul cu o zi inainte. Astfel se insiropeaza mult mai bine si nu riscam sa il facem "terci".
Preincalzim cuptorul la 180 grade celsius si pregatim o tava (d = 20 cm) pe care o tapetam cu hartie de copt.

Incepem prin a separa ouale si cantarim ingredientele.
Albusurile se bat cu un praf de sare pana devin spuma, dupa care adaugam putin cate putin zaharul. Rezultatul: o bezea tare si lucioasa.
Adaugam galbenusurile, unul cate unul si cele doua linguri de ulei.
Ingredientele uscate le cernem si le adaugam la amestecul de oua, incorporand totul cu o spatula (lingura metalica), asftel incat sa nu iasa tot aerul din bezeaua noastra. 
Adaugam si apa de trandafiri.
Punem amestecul in tava si coacem timp de 35-40 minute. Depinde de fiecare cuptor in parte. Facem testul cu scobitoarea pentru a fi sigure.

Pentru sirop:
Intr-o oala, de preferat cu fundul gros, punem zaharul si cele doua linguri de apa. Lasam pana in punctul in care zaharul se caramelizeaza si adaugam imediat sucul de portocale. Atentie: sar stropi. Eu am avut in cealalta mana un capac, pe care l-am tinut deasupra cat timp am pus sucul.
Lasam pe foc cca 2-3 minute, adaugam amaretto ori rom si lasam la racit complet.

Pentru crema:
Mixam ori amestecam cele doua tipuri de branza+mierea pana obtinem o crema groasa si fina.
Incorporam usor afinele si vanilia cu ajutorul unei spatule.

Pentru a monta tortul, feliem blatul in 3, punem o felie, insiropam, adaugam crema, asezam a doua felie de blat, insiropam, din nou crema si la final a treia felie, pe care o insiropam si decoram dupa bunul plac.

Am ales sa pregatesc mai putin sirop, dar se poate pregati intocmai cum a procedam Andie.
Reteta originala o gasiti aici.
:)










Comments

  1. Artistic,foarte bine finisat cicolatosul bravo!

    ReplyDelete
  2. cum se procedeaza la acest tort demential, delicios si pufos de cremos..se ia o furculita si se incepe devorarea acestui deliciu apetisant in liniste si cu calm :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts